Ve své přímořské usedlosti ve francouzské Normandii, kde hostil křesťanské prázdninové pobyty s výukou angličtiny pro děti ze sociálně slabých rodin i ze Sokolovska, zemřel v sobotu 15. ledna americký countryový zpěvák Jim McDonald. „Velmi nás zarmoutila zpráva o konci pozemské pouti tohoto skvělého člověka, je nám to moc líto,“ uvedla Hana Kábrtová ze sokolovského spolku Pohlazení, který při vzdělávání dětí s penzionovaným umělcem spolupracoval. Jim McDonald obdržel mimo jiné v roce 2020 prestižní cenu Cenu města San Diego, svého dlouholetého kalifornského působiště, za podporu mezinárodního vzdělávání dětí ze střední a východní Evropy. Svou zesnulou manželku Katie, se kterou řadu let pomáhali dětem po celém světě, přežil o tři roky.  

Sokolovské Pohlazení zabývající se podporou dětí ze sociálně slabého a vyloučeného prostředí vypravilo první děti na šestitýdenní prázdniny s angličtinou v Normandii v roce 2019. Ze strany dětí byl velký zájem, a tak v červnu odletěli tři odvážní třináctiletí chlapci Tomáš, Martin a Pavel k Jimovi. Doprovázel je až na místo Tomáš Kábrt, kde se seznámil s Jimem a s jeho dvěma mladými pomocníky z Rumunska. Předal jim děti, vrátil se domů a kluci jednou týdně podávali svým rodinám zprávu o tom, jak se mají. Téměř denně ale Jim posílal fotky či videa z výletů s nádhernými památkami, zajímavostmi, koupání v moři a několikahodinové denní výuky angličtiny s jejich úspěchy, učil děti anglicky i zpívat. V létě roku 2020 strávili další tři kluci ze Sokolovska Rosťa, Honza a Filip jeden prázdninový měsíc v Jimově krásné usedlosti v malé normandské obci Saint Denis le Gast. Na poslední chvíli Jim přizval k sobě znovu i Martina z první skupiny, který se toužil jednou stát Jimovým spolupracovníkem v charitativní činnosti a který od setkání s Jimem miluje angličtinu.

Pobyt s Jimem děti navždy změnil. Ukázal jim, jak malá a pro svět ne příliš důležitá je Česká republika, kdy se kluci podivovali nad tím, že nikde, kde byly například vlajky různých zemí, nevisela ta česká, nikde nebyly důležité nápisy či upozornění v českém jazyce apod., jak ale naopak je velmi důležité umět cizí řeč, poznat jiné kultury a národy.

Jim McDonald s manželkou zdarma učili anglicky osm let vždy celé léto desítky dětí z různých zemí. V roce 2018 Jimovi milovaná manželka zemřela, a protože jí slíbil, že v této činnosti bude pokračovat, dál vítal ve svém francouzském sídle české děti, tentokrát děti ze spolku Pohlazení. I letos měli další tři kluci strávit prázdniny s Jimem, když do plánů zasáhla vyšší moc. Jim tak již čeká na vzkříšení Ježíšem Kristem, kdy se setká, jak věřil, se svou ženou Katie a také se svými dětmi z celého světa, které považovali za vlastní.  

Více než 50 let zpíval Jim McDonald v koncertních sálech a křesťanských sborech po celém světě, jako zpěvák či producent dalších sólistů a skupin stylu country nahrál přes 250 CD a získal ve stylu country 84 mezinárodních ocenění Angle Awards. Společně s manželkou uspořádali více než 2 500 koncertů.

„Když jsme se ženou cestovali po světě, viděli jsme všude, že děti, které umějí anglicky, mají lepší příležitosti ve škole, v práci, v rodině. Mám radost, že ty, které jsme učili, poté opravdu získaly lepší vzdělání a příležitosti, než kdyby se anglicky nenaučily. Kluci ze Sokolova patří k těm nejlepším, které jsem učil,“ říkal Jim, když děti od něho odjížděly zase domů. Se všemi si pak dopisoval.

Jim byl věřící člověk, nechal se pokřtít ve svých 12 letech. „Mými vzory byli moji křesťanští učitelé ve školách, které jsem navštěvoval. Ti mě vždy povzbuzovali, abych byl nejlepší v čemkoli, pro co se v životě rozhodnu. To se snažím říkat i dětem, které v létě učím angličtinu,“ vzpomínal Jim na vlastní dětství a také svoji cestu s Pánem Bohem. Ve svém životě si vybral hudbu. Byl profesionální křesťanský zpěvák přes 50 let. V 80. letech se chtěl stát slavným zpěvákem country v Nashvillu ve státě Tennessee, a tak Pána Boha opustil. Jeho přání se mu splnilo, ale po dvou letech se k Bohu vrátil a On se postaral o všechny jeho potřeby. Jim byl také členem a zástupcem vedoucího slavné hudební skupiny Heritage Singers. Měl v kapele pozici basového zpěváka asi 9 let. Sám uměl hrát na klasickou kytaru a klavír. Kromě hudby se věnoval malování, golfu, v posledních letech především pomoci dětem.