obal knihy„Byly časy, kdy se muž, předtím než šel na rande, učil zpaměti poetické verše, aby udělal dojem na ženu, kterou miloval. Dnes si čtyři hodiny upravuje vlasy a vybírá vhodné oblečení. Musíme se víc zaměřit na hloubku osobnosti a zabezpečit, aby bylo naše nejhlubší já alespoň tak přitažlivé, jako je naše tělo. Sledování tohoto cíle duchovních hodnot, o které se dělí dva milující se dospělí lidé, sjednocuje pár něčím celistvým a věčným.“

Na nedávné olympiádě padaly rekordy. Jedním z nich byl i počet prodaných kondomů během olympijských her. Sex se stal novou sportovní disciplínou. A právě v této době vyšla úžasná kniha ortodoxního rabína Boteacha Košer sex, která je určena především manželským párům, ale také těm, kteří se ke svatbě chystají, případně nechystají. Kniha radí manželům, jak si uchovat vzájemnou přitažlivost v intimních vztazích tak, aby nevyhledávali jiná „sexuální“ dobrodružství. Ukazuje, jaký je rozdíl mezi „skvělým“ sexem a košer nebo-li vhodným sexem. „Skvělý sex je sex, při kterém se zaměřujete jen na tělo svého partnera. Košer sex je sex, při kterém jste s partnerem spojeni duší. Skvělý sex se skládá výlučně z pohybů. Košer sex z pohybů, které vyvolávají pocity,“ píše například rabín. Dochází k závěru, že ať je v dnešní společnosti touha po sexu jakkoli velká, touha po intimitě je stále větší. Radí, jak odmítnout pokušení, jak přivítat Boha i v této oblasti jako rovnocenného partnera a za hlavní složku života manželského páru považuje spiritualitu, včlenění duchovních hodnot charity, štědrosti, laskavosti, starostlivosti, odpuštění a lásky k dětem do našich vztahů. Kniha přináší i celou řadu praktických rad v oblasti sexu, sexuálních technik, podává recept na košer sex a vysvětluje, jaká jsou úskalí sexu svobodných. V závěru knihy je předmanželský test, který může posloužit jako zdravý kontrolní test ustanovující kritéria manželství. Obsahuje 23 otázek – kritérií, které by měl partner z větší části splňovat případně dávat najevo schopnost učit se a zlepšit se. Příklad otázek: Má rád děti? Má stejné vnitřní hodnoty jako já? Nepřitahuje mě jen svou krásou, ale i svojí hloubkou, která se nezmění ani po první vrásce na jeho tváři?

Autor knihy je ředitel vzdělávací společnosti L´Chajim Society, veřejné židovské organizace zaměřené na vzdělávání, publicista, zabývá se partnerskými vztahy a manželským životem. Jeho předcházející kniha se jmenuje Židovský průvodce nevěrou. Žije s manželkou a šesti dětmi v Londýně.

                                                                                                                             Hana Kábrtová