Šenvert, Kraslická 14
Tip na vaření: Seitan – maso pro vegetariány
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát – nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný. Seitan tedy není vhodný pro bezlepkovou dietu.
Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. Seitan si můžete vyrobit doma sami nebo zakoupit v obchodech se zdravou výživou již hotový.
Ingredience: hladká mouka + voda
1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte klasické těsto. Z 1 kg hladké mouky budete mít asi 10 malých řízků. Množství použité mouky proto záleží jen na vás.
2. Těsto necháme asi hodinu v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba, aby těsto trošku ztuhlo.
3. Mísu s těstem vložíme do umyvadla pod mírně tekoucí vlažnou vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu. Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat, ale to nevadí. Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady.
4. Neustále s nim pracujete a spojujete pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne, vylévejte z umyvadla pryč a postupujte dále v postupu, dokud voda nebude čirá.
5. Hnědou hmotu, která vám po odplavení škrobu vznikla, nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící, osolené vody s kořením, zeleninou či houbami. Seitan bude mít příchuť jako vámi zvolená ochucovadla. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily. Vařte přibližně 5 minut.
6. Uvařené maso vytáhněte z vody a můžete pokračovat v přípravách jako s klasickým masem – krájet do omáček, obalovat v trojobalu apod.
Zpracovala Ivana Chalupová podle receptu Jany Haslingerové
about 11 years ago
Seitan je v podstatě bílkovinný koncentrát. Nevím, kolik obsahuje bílkovin, ale předpokládám, že kolem 70 % bílkovin, dle obsahu vody. Ale jinak jako každá rafinovaná – koncentrovaná potravina není pro člověka nejvhodnější. Lze ji vzít jako alternativu místo masa, doporučoval bych ne často a raději přejít k luštěninám, obilovinám, ořechům.
I zařazením tofu a seitanu může docházet k vysokému příjmu bílkovin a tedy i ke zdravotním problémům. Ale určitě vhodné použít k přechodu na bezmasou stravu. Jiří Pospíšilík
about 11 years ago
Milý pane Šimku, myslím, že nejsme takoví odborníci, abychom to věděli :-). Našla jsem ale odpověď na Vaši otázku zde:
http://vegetarian.blog.cz/0801/cim-nhradit-mao
about 11 years ago
Dobrý den, tento článek mě velice oslovil, jelikož se zajímám o co nejzdravější a nejhodnotnější (co je v dnešní době obrovský problém) stravování. Napište mi prosím, kolik má seitan obsah bílkoviny na 100g.
Děkuji P. Šimek