seitanSeitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát – nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný. Seitan tedy není vhodný pro bezlepkovou dietu.
Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. Seitan si můžete vyrobit doma sami nebo zakoupit v obchodech se zdravou výživou již hotový.

Ingredience: hladká mouka + voda

TěstoPostup:

1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte klasické těsto. Z 1 kg hladké mouky budete mít asi 10 malých řízků. Množství použité mouky proto záleží jen na vás.

2. Těsto necháme asi hodinu v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba, aby těsto trošku ztuhlo.

3. Mísu s těstem vložíme do umyvadla pod mírně tekoucí vlažnou vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu. Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat, ale to nevadí. Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady.

zpracovávání těsta ve voděTěsto zbavujeme škrobu ve vodě

Těsto zbavujeme škrobu

 

 

 

 

 

 

4. Neustále s nim pracujete a spojujete pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne, vylévejte z umyvadla pryč a postupujte dále v postupu, dokud voda nebude čirá.

Připravený seitan

5. Hnědou hmotu, která vám po odplavení škrobu vznikla, nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící, osolené vody s kořením, zeleninou či houbami. Seitan bude mít příchuť jako vámi zvolená ochucovadla. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily. Vařte přibližně 5 minut.

Nakrájený seitanVaření seitanu

Vaření seitanu

 

 

 

 

 

 

6. Uvařené maso vytáhněte z vody a můžete pokračovat v přípravách jako s klasickým masem – krájet do omáček, obalovat v trojobalu apod.

Smažení řízků ze seitanu

 

Zpracovala Ivana Chalupová podle receptu Jany Haslingerové