Šenvert, Kraslická 14
Pampeliškový med
Natrháme 400 květů pampelišek, propereme je a necháme okapat v sítku. Květy zalijeme 1 litrem vody, přidáme 2 na plátky pokrájené citrony a vše deset minut vaříme. Poté směs necháme louhovat v chladu přes noc. Druhý den pampelišky přecedíme přes plátno, do nálevu vsypeme 1 – 1, 1/2 kg cukru a na velmi mírném ohni při občasném míchání vaříme 1 a půl hodiny. Horký med naplníme do skleniček, zavíčkujeme a obratíme víčkem dolů.
Léčivé účinky pampelišky + další recepty zde: Bylinky na dlani
11 roků zpět
Druhou variantu medu, či možná spíše sirup připravíme bez vaření kvítků. Tentokrát jich budeme potřebovat rovnou tisícovku. Květy probereme, abychom se zbavili všech nežádoucích podnájemníků, kteří by do výrobku přidali trošku masíčka. Litr vody svaříme s šesti sty gramy cukru a necháme trochu vychladnout. Do tekutiny vložíme květy, zamícháme a přikrytou nádobu odstavíme do tmy a chladu na půl druhého dne. Občas budoucí pampeliškový sirup promícháme. Nakonec tekutinu přecedíme přes pláténko a květy pořádně vymačkáme. Sirup již jen doplníme čirou šťávou ze tří citronů, rozmícháme a rozlijeme do vyvařených sklenic či lahví. Nic nepasterizujeme, ale lék proti nachlazení a na posílení imunity bychom měli uchovávat v lednici nebo velmi chladné spižírně.
Skvělý nápad, Michale. Díky. 🙂
11 roků zpět
Já vím, že pampeliškový med je tradiční dobrota, ale má jednu nevýhodu. Var … tím likvidujeme užitečné vitamíny. Proto bych pro zdravotní účinky doporučil spíše sirup – odkaz na výrobu je například tady http://www.prostezdravi.cz/domaci-pampeliskovy-med-sirup-caj/
Ten vzniká za studena a díky tomu se uchovají všechny potřebné látky. A pampeliška je skvělá nejen na oslabení, ale i na detoxikaci organismu
11 roků zpět
Je nejvyšší čas! Není zač… 😀
11 roků zpět
Bych měla vyzkoušet 🙂 děkuji