Ingredience:

Vdolky

Vdolky

  • 1kg mleté pšenice (část pšenice můžeme nahradit i jinými druhy obilí – ječmen, oves, žito)
  • 4 lžíce mletého lněného semínka
  • 100 ml oleje
  • 40 g droždí
  • ¾ litru mléka
  • ½ lžíce soli
  • 3 lžíce cukru

Celozrnnou mouku nasypeme do mísy, kde ji smícháme se lněným semínkem, solí a cukrem.

Vprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme troškou cukru a mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Až kvásek vykyne (max. 20 minut), přidáme ostatní ingredience – olej, zbytek mléka – a vše pomocí vařečky v míse spojíme. Vznikne ne příliš tuhé těsto, které ještě necháme asi dalších 20 minut kynout.

Obchod s racionální výživou v Sokolově

Obchod s racionální výživou v Sokolově

Poté lžící vykrajujeme malé bochánky, které ještě pomocí mokrých rukou tvarujeme jako vdolky a klademe je na pečící papír na plech.

Pečeme na středně mírném ohni zhruba 15 minut.

Podáváme je čerstvé, potřené marmeládou či rozmačkaným ovocem a navrch ozdobené lžičkou kysané smetany nebo bílého jogurtu.

Celozrnnou mouku, případně nesemleté obilí i lněné semínko seženete v obchodě s racionální výživou vedle evangelického kostela.