Šenvert, Kraslická 14
Celozrnné vdolky
Ingredience:
- 1kg mleté pšenice (část pšenice můžeme nahradit i jinými druhy obilí – ječmen, oves, žito)
- 4 lžíce mletého lněného semínka
- 100 ml oleje
- 40 g droždí
- ¾ litru mléka
- ½ lžíce soli
- 3 lžíce cukru
Celozrnnou mouku nasypeme do mísy, kde ji smícháme se lněným semínkem, solí a cukrem.
Vprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme troškou cukru a mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Až kvásek vykyne (max. 20 minut), přidáme ostatní ingredience – olej, zbytek mléka – a vše pomocí vařečky v míse spojíme. Vznikne ne příliš tuhé těsto, které ještě necháme asi dalších 20 minut kynout.
Poté lžící vykrajujeme malé bochánky, které ještě pomocí mokrých rukou tvarujeme jako vdolky a klademe je na pečící papír na plech.
Pečeme na středně mírném ohni zhruba 15 minut.
Podáváme je čerstvé, potřené marmeládou či rozmačkaným ovocem a navrch ozdobené lžičkou kysané smetany nebo bílého jogurtu.
Celozrnnou mouku, případně nesemleté obilí i lněné semínko seženete v obchodě s racionální výživou vedle evangelického kostela.