Recept na výbornou polévku je od Ivany Chalupové ze Šabiny.

Ingredience:

  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • 4 větší brambory
  • 3 vejce
  • 1 menší cibule
  • 3 vrchovaté lžíce žitného kvásku (nejlépe přímo od pekaře, vlastní domácí výroba kvásku se spíše nezdaří)
  • voda
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a kmín

 

Příprava:

Kvásek rozmícháme v litru studené vody a necháme stát. Do hrnce nalijeme asi litr a půl vody, do které dáme vařit očištěné, umyté a pokrájené houby. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Když už se houby dostatečně provařily (aspoň 20 minut) přisypeme brambory k houbám a dále necháme osolené vařit. Přidáme trochu kmínu. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli a klasicky na ní usmažíme vajíčka. Když jsou hotová, přisypeme je do hrnce k houbám a bramborám. Nakonec do směsi vlijeme kvásek rozpuštěný ve vodě, promícháme a chvíli povaříme. Jídlo by mělo být husté. Podáváme samostatně nebo s chlebem.

 

Kvásek – autorem receptu na kvásek je Václav Vonášek z Českých Budějovic

V přiměřené plastové nádobce rozdělejte žitnou mouku s vodou na ne moc hustou kašovitou hmotu. Ke směsi přidejte jako „startér“ vodu z kysaného zelí (pozor, nesmí být sterilované!) nebo dvě kávové lžičky bílého živého jogurtu. Nádobku zakryjte tak, aby kvásek neosychal, ale aby do ní měl přístup vzduch a ponechte ji při pokojové teplotě. Do tří dnů by měl kvásek vzniknout. Poznáte to podle toho, že jsou v něm bubliny a že se změnila jeho vůně. První várka nebývá obvykle příliš dobrá, ale stačí jej odebrat, v nádobce ho ponechat pouze trochu a opět přidat mouku a vodu a postup opakovat, tentokrát již bez přidání startovacích přísad. Za den by měl být hotov už dobrý aktivní kvásek. Kvásek můžeme stále obnovovat stejným postupem. Lze jej uchovávat bez ztráty aktivity v lednici 1-2 týdny. Kvásek na rozdíl od kvasnic neprodukuje alkohol, jedná se o mléčné kvašení, které mu propůjčuje lehce nakyslou osvěžující chuť, typickou pro český chléb.