Recept je od Ivany Chalupové ze Šabiny

Ingredience:

• 1/2 kg pšenice (koupíte v racio obchodě vedle evangelického kostela v Sokolově)
• 1/4 kg sušeného ovoce (meruňky, švestky, brusinky, ananas, rozinky apod.)
• 100g mandlí
• 1 velké jablko

Postup přípravy:
Pšenici propereme v sítku a dáme přes noc namočit ve studené vodě. Vody musí být asi 5 cm nad pšenicí. Také pokrájíme sušené ovoce, nasypeme do odměrky a dolijeme studenou vodou až k rysce 0,5 litru. Mandle vsypeme do hrnku a též je zalijeme studenou vodou. Všechny tři nádoby s vodou a ingrediencemi necháme stát přes noc.
Ráno pšenici znovu propereme v sítku a 20 minut povaříme v čerstvé vodě. Mezitím zcedíme mandle a zalijeme vroucí vodou, abychom je po chvíli mohli prsty oloupat. Takto oloupané mandle nahrubo pokrájíme a přisypeme k ovoci, které zůstává namočené ve stejné vodě z předchozího dne. Přimícháme ještě najemno nastrouhané jablko. Nakonec k ovoci a mandlím přidáme povařenou pšenici a vše důkladně promícháme. Směs už nesladíme, je sladká a zcela hotová.
Pokrm je velmi dobrý a působí blahodárně nejen na chuťové buňky, ale na celou trávicí soustavu.