Další vyzkoušený recept na výborné špaldové muffiny je od slečny Lucie Hladké z Černavy: 

Přísady :

250g měkkého tvarohu, 300g špaldové celozrnné mouky, 1 vejce, 50g rozpuštěného másla, 2 lžíce rýžového sirupu (případně medu nebo cukru), 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů, půl lžičky citronové kůry, mléko podle potřeby, 2 velká jablka na kostičky, vlašské ořechy, půl lžičky mleté skořice.

Formičky na muffiny (střední velikost- cca 9 kusů), silikonové není třeba vymazávat.
Postup :

Smíchat tvaroh, vejce, máslo, sirup, panák rumu a půl lžičky citronové kůry. Přisypávat špaldovou mouku s kypřícím práškem. Zamíchat, podle potřeby přilévat mléko (dokud se těsto nedá příjemně po lžících dávkovat do formiček).
Jablka nakrájet na kostičky a promíchat s mletou skořicí. Vlašské ořechy nalámat na menší kousky.

Plnění formiček :
1. lžíce těsta na dno formičky, posypat několika kostičkami jablek se skořicí, přidat ořechy. Vše přikrýt 2. lžící těsta, znovu posypat jablky se skořicí a ořechy. Zakrýt poslední 3. lžící těsta. Formičky tak nejsou zcela plné, těsto se ještě zvedne.

Péct na plechu ve vyhřáté troubě cca 30 min. při 160º C.