Je září, tedy období sklizně úrody na zahrádkách i na polích. Vyzkoušejte proto jednoduchý recept z brambor, který je v tomto období snad nejlahodnější a navíc zdravý. Komu voní a chutná česnek, ten určitě nebude zklamaný! 

Ingredience:

  • 1-2 kg nových brambor, nejlépe čerstvě vykopaných
  • 5 stroužků česneku, pro silné povahy může být i víc
  • 80g másla
  • sůl podle chuti

Postup přípravy

Brambory důkladně omyjeme. Použijeme brambory čerstvé a buď malé nebo větší, pokrájené na větší kostky. Neškrábeme je ani neloupeme! Připravené brambory důkladně osušíme utěrkou a poskládáme na pečící papír na plech. Dbáme na to, aby nebyly mokré – přilepily by se. Pečeme je v dobře vyhřáté troubě při 200-250°C do červena, zhruba 1 hodinu. Během pečení je pohledem kontrolujeme.

Mezitím si do hrnce připravíme rozmačkaný česnek, máslo a přiměřeně soli (1-2 čajové lžičky).

Upečené brambory vsypeme do hrnce a přiklopíme pokličkou. Hrnec uchopíme za uši, palci přidržíme pokličku a hrnec i s obsahem důkladně protřepeme většími krouživými pohyby tak, aby se pečené brambory nerozdrtily, ale aby se obalily máslem a česnekem.

Brambory jsou nejchutnější přímo z hrnce, napichované na vidličky, pěkně po staročesku. Můžeme zapíjet mlékem, podmáslím nebo kefírem.

Recept poskytla rodina Kudrfalcova ze Šabiny