Šenvert, Kraslická 14
Dýňová polévka od manželů Fišerových ze Stříbrné
– 2 lžíce oleje
– 1 větší cibule
– 1 lžička mleté sladké papriky
– na špičku nože mleté pálivé papriky
– sůl
– kostka bylinkového bujónu
– 1/2 kg dýně hokaido (oloupané, vydlabané a nastrouhané)
– 3/4 l vody
– 50 gr másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 1/2 l mléka
– pažitka, petržel, případně kopr, bazalka, česnek
Najemno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme papriku a na hrubém struhadle nastrouhanou dýni. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme ji vodou, přidáme bujon a povaříme. Potom vše spojíme s podušenou dýní, zalijeme mlékem a krátce povaříme.
Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou nať (petržel, kopr, bazalka, nebo pažitka). Podle chuti dosolíme, můžeme přidat česnek, smetanu… Talíř s polévkou můžeme uprostřed ozdobit kysanou smetanou.
Více informací a receptů zde: Dýně hokaido
about 11 years ago
Tak tuto informaci jsem se dozvěděla včera také. Je to tak neuvěřitelné, že to budu muset zkusit :-). Díky, Hedo.
about 11 years ago
Jenom malá poznámka k dýni hokaido. Tato dýně (na našem trhu je v zelené i oranžové verzi) se vůbec nemusí dlabat ani loupat, stačí umýt, odříznout šťopku a nakrájet na kostky – krásně změkne a pak stačí jen rozmixovat. Někdy tato dýně bývá zaměňována s dýní „dlabací“ na Halloween. Ta je jedlá, ale má silnou slupku a velké množství poměrně tvrdých semínek, která se musí vyndat. Ta jsou výborná samotná nebo upražená, ale to už je jiná kapitola. Polévka je velmi „luxusní“, dělám obdobnou. 🙂