Dýňová polévka

2 lžíce oleje
– 1 větší cibule
– 1 lžička mleté sladké papriky
– na špičku nože mleté pálivé papriky
– sůl
– kostka bylinkového bujónu
– 1/2 kg dýně hokaido (oloupané,            vydlabané a nastrouhané)
– 3/4 l vody
– 50 gr másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 1/2 l mléka
– pažitka, petržel, případně kopr, bazalka, česnek

 

Najemno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme papriku a na hrubém struhadle nastrouhanou dýni. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme ji vodou, přidáme bujon a povaříme. Potom vše spojíme s podušenou dýní, zalijeme mlékem a krátce povaříme.

Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou nať  (petržel, kopr, bazalka, nebo pažitka). Podle chuti dosolíme, můžeme přidat česnek, smetanu… Talíř s polévkou můžeme uprostřed ozdobit kysanou smetanou.

Více informací a receptů zde:  Dýně hokaido