Recept na dýňovou polévkuIlustrační obrázek
Ingredience:
– 2 středně velké dýně hokaido (můžou být klidně větší)
– 5 stroužků česneku
– trochu oleje
– voda
– 250 ml mléka nebo smetany
– sůl
– můžete přidat i zdravé dochucovadlo do polévek (třeba Vegu)

hokaidoV hrnci na oleji nechám chvilku smažit celé nebo půlky stroužků česneku. Postupně k nim přidám na kostky nakrájené dýně (se slupkou a bez semen). Zaleji vodou tak, aby byla dýně jen lehce ponořená.
Vařím zhruba 15 minut, dokud není dýně měkká. Hrnec sundám z plotýnky, přidám studené mléko nebo smetanu, čímž se směs trochu ochladí, a vše tyčovým mixérem rozmixuji. Podle chuti přidávám sůl. Na závěr polévku ještě přihřeji a poté podávám.

Množství všech ingrediencí je orientační, není na škodu více česneku i mléka, polévku nemůžete pokazit. Polévka se nezahušťuje, vystačí si pouze s dýní.
Dobrou chuť!
K tomuto receptu mě inspirovala Terezka Slowíková z chebského sboru adventistů, která si z upečené dýně a česneku mixuje pomazánku. Ta mě sice neoslovila, ale zkusila jsem na podobný způsob udělat tuto polévku, a je výborná!

Ivana Látalová