Osmadvacetiletý člen sokolovského sboru adventistů Daniel Kábrt, zubní lékař, završil nyní  slavnostní graduací i své studium na Vysoké teologické škole v německém Friedensau. Slavnost ve vysokoškolském kampusu v Sasku-Anhaltsku začala  sobotní bohoslužbou s  modlitbami za čerstvé  absolventy i nově začínající studenty z celého světa.

Rektor školy Roland Fischer měl kázání z 1. kapitoly knihy Daniel o mladém Danielovi a jeho judských vrstevnících, kteří se vlivem událostí v 6. století před Kristem ocitli daleko od domova v tehdejší královské akademii v Babylonu. Byli tak postaveni před řadu zásadních rozhodnutí, která se přímo dotýkala jejich identity a hodnot. Daniel a jeho přátelé jsou dodnes pozoruhodným vzorem pro to, jak si v takové situaci počínat. V těsném kontaktu s Bohem na modlitbách některé nové věci přijali, jiné odmítli a nebáli se ani výrazně ovlivňovat své okolí. „V Boží síle a moudrosti praktikovali to, co později apoštol Pavel popsal jako ´Všecko zkoumejte, dobrého se držte, zlého se chraňte v každé podobě´,“ zdůraznil rektor.

Na sobotní večer připravila vysoká škola koncert židovské klezmerové kapely z Berlína. Symbolicky tak vyjádřila solidaritu s nedávnými oběťmi útoku neonacistů na členy židovské obce v německém městě Halle. Veselé, milostné i baladické písně a skladby měly velký úspěch a mezinárodní soubor Schpil Klezmer Schpil musel několikrát přidávat.

V neděli dopoledne se konala samotná slavnostní graduace absolventů. Zahájil ji Michael Lehmann, sasko-anhaltský  ministr školství, vědy a digitalizace, projevem, ve kterém vyjádřil úctu a blahopřání k letošnímu již 120. roku působení školy a absolventům popřál Boží požehnání a provázení v jejich duchovní a sociální práci pro lidi. Mladí lidé přispěli krásnými hudebními vystoupeními a někteří se se shromážděním podělili o své plány a ideály.

Slavnost zakončilo společné fotografování a občerstvení v zahradě k přátelským rozhovorům. Někteří vyučující se při nich Danielovi Kábrtovi ze Sokolova svěřili, že jeho závěrečná práce inspirovaná jeho dobrovolnickou kaplanskou službou ve věznici je velmi oslovila a povzbudili jej k dalšímu působení v této oblasti. Srdečně mu také popřáli úspěšný start v jeho soukromé zubařské praxi. (na fotce vlevo vedoucí bakalářské práce Alexander Schulze a Johannes Hartlapp)