Audio poslech kázání: Kázání na Večeři Páně – žalm 116

Martin LindtnerÚvodní čtení z Bible: Evangelium podle Matouše 26,30

Miluj Hospodina

Kázání Martina Lindtnera ze soboty 14.3.2015

Čtení textu z Bible: Žalm 116

Úvod:

Patří mezi egyptské halely (Ž 113-118). Židé je zpívají o Velikonocích. Žalm 116 se zpívá po večeři.  Ježíš zpíval tyto chvalozpěvy po poslední večeři (Mt 26,30). Církev ho zpívá na zelený čtvrtek. Zajímavé by bylo srovnání s naším chvalozpěvem – číslo 3 – Tebe Boha chválíme.

Hlavní sdělení – Miluji Boha, neboť…

Miluji Boha, neboť… tady je řečeno vše. Miluji. Tímto je žalm výjimečný (podobně už jen žalm 18). Neboť Hospodin jsou dvě nejčastější slova v žalmu.

  1. Dnes je příležitost Hospoodinu své pocity vyjádřit. Jak často vyjadřujete Bohu své pocity – miluji Tě proto – já jsem to naučil až s Honzíkem, když se modlíme spolu a říkáme Pánu Bohu mám Tě rád. Prohlubuje vztah. Dimenze modlitby, která často schází. V našem zpěvníku asi není mnoho písní, kde by se takto vyznávala láska k Bohu. Židé Bohu vyznávají lásku 2x za den při Šme Jisrael – Dt 6,5.
  2. neboť (6x) Hospodin (12x). Žalmistova láska stojí na pevných základech. Našel v minulosti šest důvodů pro lásku k Hospodinu. Kolik důvodů k vděčnosti (lásce) byste našli v poslední době – bylo by jich alespoň 6.

Žalmistovo neboť?

Neboť Bůh slyšel – sokolovský sbor se modlí – Bůh nás slyšel – není to důvod dnes říct: Pane, milujeme Tě.

Provazy hroby – sítě – hříchu nebo nemoci. (verš 3.8) To jsem prožíval, před tím mne uchránil.

Chrání ty, kdo nedokážou rozeznat ještě dobro a zlo (verš 6) (viz Př 14,15; 22,3), člověk, který je na začátku cesty s Bohem – nově pokřtění nejen oni. Ale i ten, kdo už s ním kráčí dlouho (stereotyp, otupělí…)

Našel odpočinutí pro svou duši, protože Hospodin tvou duši odkojil (verš 7) – obraz kojící matky a dítěte – Augustin citát: neklidné je naše srdce.

Jaké důvody pro lásku k Bohu nacházíte vy? Se kterými z těch žalmistových se můžete ztotožnit?

Miluji Boha protože – tím žalm nekončí – žalmista by chtěl svou lásku k Bohu nějak vyjádřit. Jak? Pokračuje otázkou ve 12 verši.

Skutky lásky: Čím bych se odvděčil?

Co je na té otázce tak krásné – že je zcela spontánní – že mu ji neklade Bůh, ale že si ji klade sám. Čím bych se odvděčil? Víte proč je ten žalm v Bibli – patrně i kvůli tomu, jak si na ni odpověděl – zřejmě se tyto odpovědi Bohu zamlouvají. Jsou pro Boha příjemnou vůní.

 

  1. Tím že si uvědomíš, že někdo musel vypít starozákonní kalich, abys ty mohl pít kalich spasení. Je dobré uvědomit si rozdíl mezi starozákonním a novozákonním důrazem u kalicha. Ten je dán obsahem. Nádoba zůstává stejná, ale obsah se mění. Starý zákon – mnohem více negativní náplň kalicha. Iz 51,17; Jer 25,15-18.27-29; Ez 23,31-34. Lásku můžeš projevit prakticky tak, že si uvědomíš, když pozvedáš kalich, že to není samosebou. Že to bylo příliš mnoho bolesti. Někdo to musel vyprázdnit, aby se mohl naplnit něčím novým. Nejprve bylo potřeba vyprázdnit kalich prokletí. Když ne ty, tak někdo jiný. 34 Takový kalich musel pít Ježíš viz Mk 14,36 nebo Jan 18,11. Co pil, jsme četli. My teď můžeme pít kalich spasení, který je naplněn něčím novým – Kristovou krví.
  2. Plním sliby – Kdo z Vás dal Bohu někdy nějaký slib? Můj slib, když mi dá Bůh Mišku za ženu, jsem ochoten stát se kazatelem. Křestní slib? Komu jste slibovali křestní slib?
  3. Budete radostí křičet k Hospodinu – dokážeme se ještě vůbec radovat ze spasení – křičet od radosti na Boha?

Píseň – Ó jak mne těší ta radostná zvěst.